Piernikowa choinka

Piernikowa choinka nie tylko pięknie i oryginalnie wygląda.  Połączenie zapachu piernika z wonią choinki wzmaga świąteczny nastrój. Aby drzewko nie było „smutne” można pierniczki udekorować kolorowym lukrem lub wstążeczkami.

Święta tuż tuż. W większości polskich domów do świąt szykujemy się kilka tygodni wcześniej.  Pieczemy pierniki, kupujemy bombki, girlandy, świeczki, obrusy.  Dekorowanie domu to jedna z najprzyjemniejszych czynności przed świętami. Uczestniczą w nim wszyscy mieszkańcy domu, oczekując na te najbardziej oczekiwane święta w roku.

Aby własnoręcznie wykonać pierniki na choinkę wystarczy prosty przepis z sieci, lub z książki kucharskiej. Ważne, by pamiętać o otworach na zawieszki.

Przepis na „bombki” z piernika

  • 4o dkg mąki
  • 12 dkg cukru pudru
  • 16 dkg miodu
  • 6 dkg tłuszczu masła, może być margaryna
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki kakao

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto zagniatamy, tak by było idealnie gładkie na wysokość około 3 – 4  mm. Następnie posypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniki. Po uformowaniu ciastka robimy dziurkę przez którą przechodzić będzie sznurek lub wstążka. Następnie na blachę kładziemy papier, a na nim pierniki, które pieczemy około 10-12 minut. Pamiętajmy o temperaturze grzejnika: w która musi wynosić 180 stopni.

Aby choinka nie była zbyt „smutna” można pierniczki udekorować kolorowym lukrem, lub jeśli wolimy choinkę bardziej elegancką – można użyć do wszystkich tej samej ( np. biało-czerwonej, lub złotej wstążeczki). Oprócz pierników dla kontrastu można pozawieszać na świąteczne drzewko ususzone plastry cytryny bądź pomarańczy.


Ubezpieczenia online