ABC mrożenia warzyw i owoców

Dom

Lato niby jeszcze w pełni, ale powoli można zacząć przygotowania do chłodniejszych pór roku. I nie chodzi tu wcale o kompletowanie wełnianych ubrań, drewna na opał, tylko… sezonowych owoców i warzyw! Czy nie nachodziła Ciebie czasem ochota zimą na truskawki lub maliny? Teraz nie będziesz musiał obejść się smakiem, ponieważ odpowiednio się przygotujesz. Jak? Mrożąc wszystko, co uwielbiają Twoje kubki smakowe! Czy to zdrowe? I jak to właściwie robić? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Czy warto korzystać z mrożenia?

Mrożenie to metoda znana od lat. To świetna metoda na przedłużenie trwałości niektórych produktów. To też jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania jedzenia. Niska temperatura obniża aktywność enzymów obecnych w owocach i warzywach, które odpowiadają za proces ich psucia.

Zauważa się jedynie niewielką stratę witamin przy blanszowaniu, które jest konieczne w przypadku przygotowań do poprawnego mrożenia, np. marchewki, brukselki, kalafiora, fasolki szparagowej.

Jak mrozić?

Warzywa i owoce najlepiej jest mrozić krótko po ich zerwaniu. Najpierw należy je jednak oczyścić, obrać, opłukać, dokładnie osuszyć i (w przypadku dużych warzyw i owoców) rozdrobnić. Tak przygotowane warzywa dzielimy na niewielkie porcje i przekładamy do torebek przeznaczonych do mrożenia żywności lub odpowiednich pojemników.

Drobne owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody, możemy najpierw ułożyć w jednej warstwie na tacce i w ten sposób zamrozić, a dopiero później przesypać do pojemniczka – owoce się nie posklejają i łatwo można będzie je porcjować.

mrożenie owoców i warzyw

Ubezpieczenia online